Bästa funktionsdrycken

Vi fortsätter på samma spår som tidigare där vi går igenom de bästa produkterna för olika kosttillskott så att du kan maximera ditt träningsår! Vi har tidigare skrivit om de bästa pwo produkterna för 2020, den artikeln kan du läsa här. Idag lämnar vi däremot alla typer av pulver bakom oss och fokuserar på en annan del av kosttillskottsområdet, nämligen funktionsdrycken eller energidrycken som den också kallas. Vi kommer att gå igenom vad en funktionsdryck är, varför du kan ha nytta av en och slutligen en lista de bästa funktionsdrycken enligt oss.

Vad är en funktionsdryck?

Jag tror många har en uppfattning om vad en funktionsdryck eller energidryck är, du tänker möjligtvis på Redbull eller NOCCO när du hör namnet energi/funktionsdryck. Men vad är det som egentligen gör en funktionsdryck just en funktionsdryck och inte bara en kolsyrad dryck med smak? Jo det finns några saker som utmärker dessa drycker från vanliga läskedrycker och det ska vi gå igenom nu. Det första som är typiskt för en funktionsdryck är att den innehåller olika typer av vitaminer som är bra för din hälsa, Vitamin D, B6 och B12 är exempel på vanliga vitaminer som återfinns i dessa drycker. De flesta dryckerna innehåller upp till 100% av ditt dagliga rekommenderade intag (DRI), vilket kan vara till stor hjälp för vissa. Ytterligare ett särdrag för dryckerna är att de i många fall innehåller aminosyror (BCAA). Ofta ligger BCAA mängden i drycken mellan 2500-5000 mg per burk, det är med andra ord inga större mängder BCAA som du får i dig, knappt så att det stimulerar din proteinsyntes. Även om BCAA kan göra så att drycken får en lite sämre smak så uppskattar vi ändå att det finns med i innehållsförteckningen, det är något med att få i sig lite protein som är lockade. En sista utmärkelse för funktionsdrycken är att de innehåller koffein. Koffein är ett av våra favorit kosttillskott och något som vi konsumerar dagligen. Det ger en uppiggande känsla av energi och fokus, det är något som man kan ha nytta av i många olika situationer och inte bara i träningssammanhang. Mängden koffein brukar variera mellan 30-55 mg per 100 ml dryck, dvs mellan 150-200 milligram koffein per burk. Slutligen är nästa alla drycker helt sockerfria också, så är du bara törstig men vill inte få i dig onödiga kalorier så är funktionsdrycken ett bra alternativ gentemot traditionell läsk.

Varför ska jag köpa en funktionsdryck?

Om vi utgår från de tre ingredienserna som vi nämnde ovan så finns det en del fördelar med funktionsdrycken. Först och främst är det en källa för vitaminer, om du vet att ditt vitaminintag för dagen har varit lågt så kan en funktionsdryck vara ett bra alternativ för dig. Det är ännu mer aktuellt nu i vintertider när soltimmarna är begränsade och vitamin d inte är helt lätt att få tillräckligt av. Som vi nämnde ovan så är BCAA mängden i dryckerna ofta för små för att ha en tydlig påverkan på din proteinsyntes (den grundläggande funktionen för att bygga muskler), så att köpa en funktionsdryck endast för den anledningen är kanske inte helt smart utan då skulle vi rekommendera att du köper en bra burk BCAA istället. Koffeinet kan vara den enskilt största anledningen till att vi och så många andra personer uppskattar funktionsdrycken så mycket. Det är en snabb och god källa till energi och fokus. Användningsområden sträcker sig dock mycket längre än till bara gymmet, om du har ett långt jobbpass, en svår tenta eller bara en period på dagen där du känner dig trött så är funktionsdrycken är bra alternativ för dig!

Nu när vi gått igenom vad en funktionsdryck är och varför du kan ha nytta av en så ska vi lista våra tre bästa funktionsdrycker för 2020!

De bästa funktionsdryckerna för 2020

NOCCO

NOCCO är förmodligen de mest igenkända varumärket bland funktionsdrycker. De syns nästan i alla träningssammanhang och har lyckats snärja till sig många bra ambassadörer som marknadsför varumärket. NOCCO lever dock upp till sitt starka varumärke då deras drycker är väldigt omtyckta, de har många olika varianter och smaker som gör att vi har stora valmöjligheter. Dessutom är de väldigt innovativa och kommer ständigt med nya koncept, smaker och designer på burkarna. I en en vanlig burk NOCCO får du 180 mg koffein. 3000 mg BCAA, vitamin d, b6 och b12 m.fl. De har dessutom finns ett koffeinfritt alternativ där du får hela 5000 mg BCAA per burk och samma vitaminer. Alla burkar är helt sockerfria. Vår absoluta favoritsmak är ICE SODA. Du kan köpa NOCCO här!

NAIA*

NAIA* är en nykomling inom funktionsdrycker och lanserades under 2019 men trots sin korta tid på marknaden så har de lämnat ett starkt intryck på oss. De har snygga burkar, goda smaker och bra innehåll som dessutom är helt veganskt. I en burk NAIA* får du hela 200 mg koffein, 3200 mg veganskt BCAA och vitamin d, b6 och b12. Självklart är den också helt sockerfri! Vår favoritsmak är Tropical, läskande men inte för söt. Du kan köpa NAIA* här!

Celsius

Sist men självklart inte minst har en Celsius. Celsius skiljer sig lite från de två tidigare dryckerna då den inte innehåller några aminosyror. Det kan ses som en nackdel enligt vissa men det tillåter Celsius att ha väldigt goda smaker, aminosyror är nämligen kända för att ha en negativ påverkan på smaken. Celsius levererar, utöver goda smaker, 200 mg koffein per burk samt vitamin c, b2, b3, b5 m.fl. Celsius är därav kanske mest lämplig för de personer som ser vitamintillskottet som största fördel med dryckerna. Vår favoritsmak är Citron/Lime. Du kan köpa Celsius här!

kontakta oss: proteinkollen@gmail.com

Copyright © 2019 Proteinkollen. All rights reserved.

Vi förespråkar en hälsosam livsstil. Produkterna som visas på sidan bör inte användas som ett alternativ till en varierad, balanserad och hälsosam kost. Vissa kosttillskott ska ej användas vid graviditet eller ammande. Om Du lider av sjukdom, har allergier eller behandlas med läkemedel bör Du alltid kontakta läkare innan Du använder någon av de produkter som visas på sidan. Om du är osäker på vad som är rekomenderade doseringar, dagliga intag etc. hänvisar vi dig till www.livsmedelsverkets.se riklinjer och rekomendationer. 

Vi tar inget ansvar gällande eventuella brister på produktens kvalitet, försenade leveranser eller övriga problem som kan uppstå i samband köp av en produkt som visas på sidan. All information som presenteras är hämtad från respektive återförsäljare. Proteinkollen.org deltar i några olika affiliate-program som ger oss ersättning för varje genomfört köp som sker via  våra länkar på sidan. Vi presenterar endast produkter från de återförsäljare som ingår i de affiliate-program som vi själva ingår i. Tredje part kan när som helst ändra eller avbryta kampanjer/erbjudanden och Proteinkollen kan ej hållas ansvarig för felaktig information. Även priset på produkterna kan komma att ändras utan att proteinkollen kan hållas ansvarig. Det finns ingen garanti för att återförsäljaren som kunden slussas vidare till alltid har det bästa priset på den specifika produkten. 

 

×
×

Kundvagn