Bästa kostillskotten till vardags

Många inom gym- och styrketräningcirkeln förknippar begreppet “kosttillskott” med proteinpulver, aminosyror, pre-workouts m.fl. men dessa typer av produkter är långt ifrån de enda som tillhör produktkategorin kosttillskott. Ett kosttillskott kan kortfattat beskrivas som ett livsmedel vars syfte är att komplettera din vanliga kost och näringsintag. Det innebär att även mer vardagliga typer av produkter som innehåller t.ex. olika vitaminer, mineraler och fetter självklart också räknas som kosttillskott. Dessa produkter är väldigt viktiga för personer som har svårt att fylla sin dagliga kvot av diverse näringsämnen. Många använder också kosttillskott för att underlätta olika plågor i sin vardag, om du har lätt för att få kramp så kan ett magnesium kosttillskott vara till stor nytta till exempel. Vi tycker självklart att en näringsrik och varierad kost är grundpelaren för välmående och kroppslisg funktion men att det finns några kosttillskott som är väldigt viktiga att kompletera med oavsett. Idag ska vi gå igenom i vår mening de två viktigaste kosttillskotten utanför gymmet.

Fleromättat fett – Omega-3 & Omega-6

Ett av de vikgitaste kosttillskotten är omega-3 och omega-6 enligt oss. Omega-3 och omega-6 ingår två familjer inom fleromättade fetter. Fleromättade fetter är otroligt viktiga för oss människor men vi kan inte tillverka dessa själva utan vi måste konsumera det genom vår kost. Omega-3 återfinns i bland annat fet fisk, såsom makrill och lax men även i valnötter och rapsolja. Omega-6 finns också i rapsolja men också i andra typer av oljor som majs- och solrosolja. Men varför är dessa två så viktiga för oss människor då?

Jo som sagt ovan så kan vår kropp inte tillverka dessa oljor själv utan de måste tillföras genom maten vi äter. Både fyller viktiga funktioner, bland annat så är de nödvändiga för att att vi ska reparera och bygga nya celler i kroppen. Utöver det är de viktiga för vårt blodtryck, våra njurar och för att stärka immunförsvaret. Man har även sett minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar hos de personer som har haft ett bra intag av dessa oljor. Inte illa eller hur?

Enligt Livsmedelsverket bör ungefär 5-10% av ditt dagliga kaloriintag komma från fleromättade fetter och utav det ska cirka 1-2 procentenhet komma från omega-3 och omega-6. Utgår man från 2000 kcal per dag som riktlinje så ska alltså 100-200 kcal komma från fleromättat fett.

Vi tycker helt klart att du ska komplettera din kost med ett omega-3 och/eller omega-6 kosttillskott (såvida du inte äter lax och rapsolja varje dag, men vem gör det…?)

Är du osäker på vilken produkt du ska köpa så kan vi rekommendera Star Nutritions Ultimate Omega-3 60%, vi har själva använt produkten och tycker den håller hög kvalité!

Grönsakspulver

Om du likt oss har lätt för att slarva med fylla din dagliga kvot av grönsaker och frukt så är detta kosttillskott en räddare i nöden. Just namnet “grönsakspulver” är förmodligen inte den korrekta termen men det är vad vi själva kallar det och tycker det beskriver kosttillskottets innehåll och funktion bra. I grund och botten är det en väldig koncentrerad vitamin- och mineralbomb med många viktiga näringsämnen, som man gjort till pulverform. Du får ett helt dagsintag av grönsaker i en matsked pulver. Återigen vill vi påpeka att en välbalanserad kost är a och o för ditt välmående och ett kosttillskott ska inte ersätta vanlig mat utan endast ses som ett komplement.

Men även de bästa av oss kan ibland slarva och uppleva det jobbigt att äta tillräckligt mycket grönsaker och frukt varje dag. Därför är detta pulver en perfekt lösning till det problemet. Du kan blanda ner det i mer eller mindre vad som helst, i vattenflaskan, i shaken eller i en god frukostsmootihe. Vår personliga favorit är göra en proteinsmoothie efter gymmet. Det är ett simpelt recept med följande ingredienser:

  • Proteinpulver med valfri smak
  • Vatten
  • Is
  • Banan
  • Kvarg
  • Grönsakspulver

Många grönsakspulvren kommer både i naturlig smak eller med en tillsatt smak, och trots det lite motbjudande namnet “grönsakspulver” så smakar det ändå helt okej (och vi är rätt kräsna av oss..). Vi tycker verkligen att du ska ge pulvret ett försök om du har problem med att få i dig tillräckligt med frukt och grönt, om du inte har det problemet, bra jobbat och fortsätt så!

Här är två pulver som är bra att börja med om du vill testa:

Star Nutrition Greens bleend 330g (Mojito smak)

Super Booster V1 Greens 200g (Neutral smak)

Om du redan tar dessa kosttillskott eller inte har det behovet så kommer du klara dig utmärkt utan dom. Annars tycker vi verkligen att du ska tänka över om det inte skulle vara smart att prova dom under en period. De potentiella fördelarna är stora och det kan hjälpa att prestera bättre i gymmet och må bättre till vardags.

Må gott och så hörs vi mer senare!

Senaste inläggen

kontakta oss: proteinkollen@gmail.com

Copyright © 2019 Proteinkollen. All rights reserved.

Vi förespråkar en hälsosam livsstil. Produkterna som visas på sidan bör inte användas som ett alternativ till en varierad, balanserad och hälsosam kost. Vissa kosttillskott ska ej användas vid graviditet eller ammande. Om Du lider av sjukdom, har allergier eller behandlas med läkemedel bör Du alltid kontakta läkare innan Du använder någon av de produkter som visas på sidan. Om du är osäker på vad som är rekomenderade doseringar, dagliga intag etc. hänvisar vi dig till www.livsmedelsverkets.se riklinjer och rekomendationer. 

Vi tar inget ansvar gällande eventuella brister på produktens kvalitet, försenade leveranser eller övriga problem som kan uppstå i samband köp av en produkt som visas på sidan. All information som presenteras är hämtad från respektive återförsäljare. Proteinkollen.org deltar i några olika affiliate-program som ger oss ersättning för varje genomfört köp som sker via  våra länkar på sidan. Vi presenterar endast produkter från de återförsäljare som ingår i de affiliate-program som vi själva ingår i. Tredje part kan när som helst ändra eller avbryta kampanjer/erbjudanden och Proteinkollen kan ej hållas ansvarig för felaktig information. Även priset på produkterna kan komma att ändras utan att proteinkollen kan hållas ansvarig. Det finns ingen garanti för att återförsäljaren som kunden slussas vidare till alltid har det bästa priset på den specifika produkten. 

 

×
×

Kundvagn