kreatin – det bästa kosttillkosttet?

Kreatin  är kanske ett av de mest använda kosttillskotten bland idrottare idag. Det används av allt från friidrottare och skidåkare till styrkelyftare och hockeyspelare. Kreatinet är populärt bland top eliten av tävlande atleter i bodybuildning, mens psychique och bikini fitness m.fl. Det är även ett av få ämnen som man faktiskt har en bevislig positiv effekt på träningsresultatet. Dessutom utan några som helst bieffekter, enligt mängder av kvalificerade och objektiva professionella studier.

Men vad är kreatin och varför ska du använda det?

Jo, kreatin är ett naturligt förekommande ämne i människans muskulatur. Ämnet kreatin bildas i lever, njurar och bukspottkörtel och i sin tur transporteras till musklerna. Det tillförs även till kroppen genom matsmältning och ämnesomsättning, dvs. vid intag av bl.a kött och fisk. Kreatinets huvudsakliga funktion är att omvandla lagrad energi i musklerna, till rörelseenergi. 

I muskelcellerna finns något som heter adenosintrifosfat, även känt som ATP. ATP är kroppens primära bränsle. Den mängd ATP kroppen har möjlighet att utsöndra räcker emellertid bara till 7-12 sekunder av maximal, högintensiv ansträngning. Därav kommer kreatin in i bilden. Kreatinet fungerar som så att det utökar ‘’fönstret’’ där kroppen orkar stå ut under högintensiv ansträngning. Det vill säga, kreatin ökar uthålligheten i dina muskler. 

För att göra en lång och intressant historia kort; ett ökat intag av kreatin tillåter dig att träna mer explosivit och med högre intensitet. Kreatinets egenskaper har potential att höja din träningskvalitét över ett långsiktigt perspektiv. Vilket i sin tur indirekt leder till en snabbare muskeltillväxt. 

Dock en viktigt aspekt att ha i åtanke vid intag av daglig dos av kreatin är att hålla vätskenivån i kroppen extra god, då kreatinfosfat binder vattenmolekyler. Annars kan man lätt känna sig uttorkad, som kan resultera ibland annat smärre huvudvärk.

Dosering av kreatin råder vi brukaren att läsa bipacksedeln. Ett normalt dagsintag av kreatin varierar mellan 3-5 g / dag. Många företag råder att man ska öka sitt intag av kreatin de första veckorna som man använder det, vi ser det mest som ett försäljningsknep och har själva inte märkt någon större effekt när vi provat det, valet är självklart ditt om du vill följa instruktionerna eller inte. Vi har själva bara använt smaklöst kreatin och vi tycker att det har fungerar bra men för er som inte vill ha det smaklöst finns det självklart kreatin med smak.

Vi ser ingen som helst anledning att inte prova avända kreatin under några månader för att se hur det kan förbättra din träningsprestation. Dessutom är kreatin ett väldigt billigt kostillkost, så skulle du mot förmodan inte vara nöjd med resultatet har du i alla fall inte spenderat några större pengar.

För dig som är intresserad av att testa kreatin så listar vi tre bra och populära kreatinprodukter här nedan.

Star Nutrition – Creatine Monohydrate

GAAM Nutrition – Candy Series Creatine

Optimum Nutrition – Creatine Powder

Senaste inläggen

kontakta oss: proteinkollen@gmail.com

Copyright © 2019 Proteinkollen. All rights reserved.

Vi förespråkar en hälsosam livsstil. Produkterna som visas på sidan bör inte användas som ett alternativ till en varierad, balanserad och hälsosam kost. Vissa kosttillskott ska ej användas vid graviditet eller ammande. Om Du lider av sjukdom, har allergier eller behandlas med läkemedel bör Du alltid kontakta läkare innan Du använder någon av de produkter som visas på sidan. Om du är osäker på vad som är rekomenderade doseringar, dagliga intag etc. hänvisar vi dig till www.livsmedelsverkets.se riklinjer och rekomendationer. 

Vi tar inget ansvar gällande eventuella brister på produktens kvalitet, försenade leveranser eller övriga problem som kan uppstå i samband köp av en produkt som visas på sidan. All information som presenteras är hämtad från respektive återförsäljare. Proteinkollen.org deltar i några olika affiliate-program som ger oss ersättning för varje genomfört köp som sker via  våra länkar på sidan. Vi presenterar endast produkter från de återförsäljare som ingår i de affiliate-program som vi själva ingår i. Tredje part kan när som helst ändra eller avbryta kampanjer/erbjudanden och Proteinkollen kan ej hållas ansvarig för felaktig information. Även priset på produkterna kan komma att ändras utan att proteinkollen kan hållas ansvarig. Det finns ingen garanti för att återförsäljaren som kunden slussas vidare till alltid har det bästa priset på den specifika produkten. 

 

×
×

Kundvagn